Konkursy
Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Data publikacji | 2024-05-09 |
---|---|
Tytuł/nazwa konkursu | Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów |
Rodzaj konkursu z nagrodami | Konkursy kulinarne |
Grupa docelowa | Mazowieccy wytwórcy tradycyjnych potraw i produktów żywnościowych: osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, firmy gastronomiczne. |
Rok | 2024 |
Edycja | 23 |
Data zakończenia naboru w konkursie | 2024-05-20 |
Departament | Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich |
Dane kontaktowe | W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: (22) 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: agnieszka.kalinska@mazovia.pl |
Do 20 maja br. można nadsyłać zgłoszenia na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Samorząd Województwa Mazowieckiego zaprasza do udziału w etapie regionalnym XXIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Finał wojewódzki konkursu odbędzie się w sobotę 8 czerwca 2024 roku podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w Oddziale MODR w Płońsku przy ul. Sienkiewicza 11. Konkurs służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych. Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.
Zasady konkursu
Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:
- produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
- produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
- napoje regionalne,
- inne produkty regionalne,
- część gastronomiczna.
Regulaminy określające zasady uczestnictwa w Konkursie na najlepszy produkt lub potrawę oraz Karty zgłoszeniowe znajdą Państwo na stronie internetowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego .
Zainteresowanych konkursem prosimy o nadsyłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego pocztą elektroniczną na adres mailowy: wydzialrolnictwa@mazovia.pl lub pocztą tradycyjną na adres:
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie
ul. Skoczylasa 4
03-469 Warszawa
Zgłoszenia można nadsyłać do 20 maja 2024 r.
Dodatkowe pytania
W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: 22 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: agnieszka.kalinska@mazovia.pl
Regulamin oraz karty zgłoszeniowe powstały poza Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie, dlatego nie odpowiadamy za ich dostępność. Jeśli mają Państwo kłopot z dostępem do treści, prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem 22 59 79 352 lub mailowy agnieszka.kalinska@mazovia.pl