Konkursy

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Autor: fot. GettyImages
Data publikacji 2024-05-09
Tytuł/nazwa konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Rodzaj konkursu z nagrodami Konkursy kulinarne
Grupa docelowa Mazowieccy wytwórcy tradycyjnych potraw i produktów żywnościowych: osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, firmy gastronomiczne.
Rok 2024
Edycja 23
Data zakończenia naboru w konkursie 2024-05-20
Departament Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Dane kontaktowe W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: (22) 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: agnieszka.kalinska@mazovia.pl

Do 20 maja br. można nadsyłać zgłoszenia na najlepszą potrawę regionalną i najlepszy regionalny produkt żywnościowy.

 Samorząd Województwa Mazowieckiego zaprasza do udziału w etapie regionalnym XXIII edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Finał wojewódzki konkursu odbędzie się w sobotę 8 czerwca 2024 roku podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa w Oddziale MODR w Płońsku przy ul. Sienkiewicza 11. Konkurs służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych. Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.

Zasady konkursu

Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:

  • produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
  • produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
  • napoje regionalne,
  • inne produkty regionalne,
  • część gastronomiczna.

Regulaminy określające zasady uczestnictwa w Konkursie na najlepszy produkt lub potrawę oraz Karty zgłoszeniowe znajdą Państwo na stronie internetowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego .

Zainteresowanych konkursem prosimy o nadsyłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego pocztą elektroniczną na adres mailowy: wydzialrolnictwa@mazovia.pl lub pocztą tradycyjną na adres:

Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie
ul. Skoczylasa 4
03-469 Warszawa 

Zgłoszenia można nadsyłać do 20 maja 2024 r.

Dodatkowe pytania

W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: 22 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: agnieszka.kalinska@mazovia.pl

Regulamin oraz karty zgłoszeniowe powstały poza Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie, dlatego nie odpowiadamy za ich dostępność. Jeśli mają Państwo kłopot z dostępem do treści, prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem 22 59 79 352 lub mailowy agnieszka.kalinska@mazovia.pl

Załączniki:


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony