Informacje prasowe

Fotografie pełne smaku

Daria Grzelak.jpg

Jabłka grójeckie, pańska skórka, cydr lodowy, czosnek latowicki, chleb wacyński, kwas z buraków ćwikłowych, miód, ser biały z Markowej zagrody  – autorzy zdjęć przedstawiających te regionalne specjały to jedni z laureatów tegorocznego Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej.

Do tegorocznej edycji konkursu zgłoszono 130 zdjęć. Fotografie oceniane były w dwóch kategoriach tematycznych: przedstawiające produkty z Listy Produktów Tradycyjnych oraz nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Komisja konkursowa przyznała 21 nagród i 7 wyróżnień. Pula nagród wynosiła 40 tys. zł.

– W ten sposób promujemy produkty regionalne i tradycyjne, ale też modę na fotografię kulinarną, która jest podróżą przez świat pełen kolorów, struktur, smaków, zapachów i kompozycji – podkreśla marszałek Adam Struzik.

LAUREACI I WYRÓŻNIENI

Lista Produktów Tradycyjnych

Produkty nieprzetworzone:

I miejsce: Czosnek latowicki – Daria Grzelak z miejscowości Żuki (pow. sierpecki)

II miejsce: Jabłka grójeckie – Urszula Sobieszek z miejscowości Piastów (pow. pruszkowski)

III miejsce: Jabłka grójeckie – Agata Warczachowska z miejscowości Żuki (pow. sierpecki)

Wyróżnienie: Czosnek latowicki – Wiktoria Warowana z miejscowości Ruda (pow. garwoliński)

Produkty przetworzone:

I miejsce: Chleb Wacyński – Dominika Robaszkiewicz z Warszawy

II miejsce: Olej lniany tłoczony na zimno – Anna Gadziemska z Warszawy

III miejsce: Nadbużański chleb wiejski na zakwasie – Marzena Murawska z miejscowości Natalin (pow. wyszkowski)

Wyróżnienie: Olej lniany tłoczony na zimno – Iza Grzelak (12 lat) z miejscowości Żuki (pow. sierpecki)

Potrawy:

I miejsce: Pańska skórka – Paula Gargula z Warszawy

II miejsce: Serowniki Słowiańskie – Dominik Orłowski z Warszawy

III miejsce: Ciasto W-Z – Piotr Jaworski z Warszawy

Wyróżnienie: Ciasto W-Z – Renata Wolszczak z miejscowości Zwoleń (pow. zwoleński)

Wyróżnienie: Kapusta z olejem lnianym i grzybami – Olga Zaboklicka z miejscowości Jaczew (pow. węgrowski)

Wyróżnienie: Jagodzianki – Tomasz Szczurowski z Łosic

Napoje:

I miejsce: Kwas z buraków ćwikłowych – Ewelina Żuk z miejscowości Niemojki (pow. łosicki)

II miejsce: Syrop Malinowy okienny – Stanisław Dzięgielewski z miejscowości Natalin (pow. wyszkowski)

III miejsce: Nalewka z orzecha włoskiego – Przemysław Grzelak z miejscowości Żuki (pow. sierpecki)

Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego

Produkty nieprzetworzone:

I miejsce: Miód – Anna Samocko-Durek z miejscowości Żelków Kolonia (pow. siedlecki)

II miejsce: Jabłka odmiana Jonagored – Aleksandra Wiertel z Warszawy

III miejsce: Jabłka odmiana Jonagored – Dariusz Budyta z Warszawy

Produkty przetworzone:

I miejsce: Ser biały z Markowej zagrody – Marta Bukowska z Warszawy

II miejsce: Racuchy rogate – Aneta Warowna z miejscowości Ruda (pow. garwoliński)

III miejsce: Kazuńskie zimne nóżki – Magdalena Karasek z miejscowości Szkarada (pow. gostyniński)

Wyróżnienie: Boczek rolowany – Zuzanna Warowna z miejscowości Ruda (pow. garwoliński)

Napoje:

I miejsce: Cydr lodowy – Magdalena Fabisiak z Mławy

II miejsce: Wino chabrowe – Paweł Ochman z Warszawy

III miejsce: Cydr Ignaców – Patrycja Lewandowska z Sierpca

Wyróżnienie: Wino gronowe – Monika Długaszek z miejscowości Budy Michałowskie (pow. grodziski)

 

 

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego,
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974,
e-mail: rzecznik@mazovia.pl

Załączniki:


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony