Informacje prasowe

Najsmaczniejsze sery na Mazowszu wybrane!

Jeden z nagrodzonych serów w konkursie Autor: Krzysztof Zaniewski

Znamy laureatów „Mazowieckiego konkursu serów zagrodowych”. Miano najsmaczniejszych serów otrzymały m.in. „Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką”, „Pan Trufla”, „Hilton ser pleśniowy” oraz „Twarożki w ziołowych posypkach”.

„Mazowiecki konkurs serów zagrodowych” był organizowany po raz ósmy. Mogli wziąć w nim udział producenci sera podpuszczkowego lub kwasowego, wytwarzający produkty na terenie województwa mazowieckiego.

Jak podkreśla członkini zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska, konkurs jest świetną okazją do promocji produktów z naszego regionu.

– Zawsze warto pokazać  sery, które produkujemy. Wzięcie udziału w konkursie może zachęcić mieszkańców Mazowsza do ich spróbowania, a także zapewnić rzeczowe nagrody.

„Mazowiecki konkurs serów zagrodowych” to szansa na promocję wyrobów mleczarskich powstających na Mazowszu i popularyzację serów jako podstawowego źródła wapnia w  diecie człowieka. Do finału zakwalifikowano 32 wyroby mazowieckich producentów. Kapituła konkursu wybrała laureatów i wyróżnionych w czterech kategoriach.

Kategoria „Sery świeże”:

  • I miejsceza „Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką” zdobył Kacper Wojciech Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński;
  • II miejsceza „Ser zamknięty w słoiku” zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyc-Starej Wsi, gmina Sypniewo, powiat makowski;
  • III miejsceza „Węgier” zdobyła Katarzyna Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński.

Wyróżnienie za ser „Wędzony z żurawiną” zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

Wyróżnienie Kapituły za „Wędzony ser włoski” zdobyła Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha, powiat sochaczewski.

Kategoria „Sery dojrzewające”:

  • I miejsceza „Pan Trufla” ser dojrzewający z truflą zdobyła Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,;
  • II miejsceza ser „Gouda z pokrzywą” zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
  • III miejsce za ser „Pastowana kózka” zdobyła Olga Kula z Borek, gmina Mrozy, powiat miński.

Wyróżnienie za ser „Podpuszczkowy dojrzewający z orzechem” zdobyła Katarzyna Białoskórska z Płocka.

Wyróżnienie Kapituły za ser „Ramzes” zdobyła Małgorzata Góral z Wierzbówca, gmina Sochocin, powiat płoński.

Kategoria „Sery pleśniowe”:

  • I miejsceza „Hilton ser pleśniowy” zdobył Mariusz Dutkowski z Miękin, gmina Iłów, powiat sochaczewski;
  • II miejsce za „Ser Pleśniowy Biała Krowa” zdobył Hubert Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki;
  • III miejsca za ser „Jaczewski Blue” zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski.

Wyróżnienie za ser „Zarośnięty Konopny Zwoleniak” zdobył Bogdan Dubil, gmina Zwoleń, powiat zwoleński.

Kategoria „Sery kwasowe”:

  • I miejsce za „Twarożki w ziołowych posypkach” zdobyła Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck, powiat otwocki;
  • II miejsce za „Twaróg na słodko z musem z owoców leśnych” zdobyła Kinga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
  • III miejsce za „Twaróg Gąsiorowski” zdobył Józef Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

Wyróżnienie za „Rozpływający się kozi twaróg” zdobył Piotr Rudnicki z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński.

Wyróżnienie Kapituły za „Kozi twarożek z czosnkiem” zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego,
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974,
e-mail: rzecznik@mazovia.pl


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony