78497;rusza-kolejna-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztwa-mazowieckiego;Rusza kolejna edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego;Piernik staropolski z powidłami, kazuńskie zimne nóżki, miód bartny kozienicki, pieróg zegrzyński – to tylko wybrane smakołyki wyróżnione w poprzedniej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Już tej wiosny poznamy kolejnych laureatów tworzących specjały kulinarne Mazowsza, zarówno te tradycyjne, jak i wymyślane na nowo z surowców pozyskiwanych w naszym regionie. Wyroby należy zgłaszać do 29 lutego br.;Rusza kolejna edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego;Piernik staropolski z powidłami, kazuńskie zimne nóżki, miód bartny kozienicki, pieróg zegrzyński – to tylko wybrane smakołyki wyróżnione w poprzedniej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Już tej wiosny poznamy kolejnych laureatów tworzących specjały kulinarne Mazowsza, zarówno te tradycyjne, jak i wymyślane na nowo z surowców pozyskiwanych w naszym regionie. Wyroby należy zgłaszać do 29 lutego br.;Adam Struzik, marszałek, Laur Marszałka, kulinaria, konkurs, fotografia, potrawy, tradycja kulinarna Mazowsza, samorząd Mazowsza, nagrody;Dodanie pliku "24 02 14 Adam Struzik marszałek.mp3".;;/pl/dla_mediow/informacje_prasowe/rusza-kolejna-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztwa-mazowieckiego.html;/pl/dla_mediow/informacje_prasowe/rusza-kolejna-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztwa-mazowieckiego.html;;2024-02-14 13:38:01;2024-02-15 12:47:39;;;Zwykła;; ;dfd675cd-b6e3-11ea-971f-0050568c03d4;PageTitle;Tytuł sekcji;Tytuł strony;Informacje prasowe; ; ;dfd7d0fb-b6e3-11ea-971f-0050568c03d4;ContentWYSIWYG;Treść strony;Treść strony;

Do konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego można zgłaszać produkty w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

– Już od 17 lat promujemy naszych regionalnych producentów i popularyzujemy lokalną tradycję kulinarną, która często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Zachęcamy i inspirujemy także do poszukiwania nowych smaków i form kulinarnych, które czerpią z tradycji Mazowsza i bazują wyłącznie na produktach wytwarzanych w naszym regionie. Jestem pewien, że w tym roku uczestnicy ponownie mile zaskoczą nas swoimi kulinarnymi realizacjami, a kapituła konkursu będzie miała twardy orzech do zgryzienia przy wyborze najpyszniejszych potraw i napojów – przekonuje marszałek Adam Struzik.

Swoich sił w konkursie mogą spróbować zarówno producenci indywidualni, jak i przedsiębiorcy rynkowi oraz stowarzyszenia, koła gospodyń wiejskich, gospodarstwa ekologiczne i agroturystyczne. Każdy z uczestników może zaprezentować tylko jeden produkt i co istotne, nie może to być wyrób nagrodzony w jednej z poprzednich edycji. Wszyscy uczestnicy powinni móc potwierdzić swą działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami  lub innymi dokumentami zaświadczającymi o prezentowaniu własnych wyrobów na targach, wystawach i innych spożywczych imprezach o charakterze lokalnym, regionalnym.

Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

W poprzednich szesnastu edycjach do konkursu zgłoszono ponad 2000 produktów, z czego ponad 200 zostało nagrodzonych. Natomiast w ubiegłorocznej odsłonie wydarzenia spośród zgłoszonych 105 produktów jury wyróżniło 24 artykuły żywnościowe.

– Nasze koło, Koło Gospodyń Wiejskich Skubianka, pierwszy raz brało udział w konkursie i zostaliśmy docenieni przez szanowną kapitułę. Nasz pieróg zegrzyński jest z sandacza w porach i masełku w cieście drożdżowym z oregano. Dlaczego sandacz? Bo pływa w naszym Jeziorze Zegrzyńskim. Tylko my robimy taką potrawę, dlatego serdecznie zapraszamy do nas, nad Zalew Zegrzyński, do wsi Skubianka, chętnie Państwa poczęstujemy – Joanna Folwarska-Krawczak, przedstawicielka Koła Gospodyń Wiejskich Skubianka, nagrodzonego w ubiegłym roku w grupie producentów indywidualnych w kategorii ryby i przetwory rybne.

Zgłoszenia do konkursu należy kierować pocztą na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa lub mailowo, pisząc na adres: wydzialrolnictwa@mazovia.pl. Termin przyjmowania zgłoszeń upływa 29 lutego br.

Regulamin i formularz zgłoszenia można znaleźć na stronie z ogłoszeniem konkursu.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego,
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974,
e-mail: rzecznik@mazovia.pl

;; ; ;dfd842ee-b6e3-11ea-971f-0050568c03d4;Gallery;Galeria zdjęć;Galeria; ;dfd8b3b0-b6e3-11ea-971f-0050568c03d4;Attachment;Załączniki:;Załączniki do strony;/resource/63691/194279/24+02+14+Adam+Struzik+marsza%25C5%2582ek.mp3;MP3;6826020d6256a21e0755e6080e1583a8.mp3;3.34 MB; ;/resource/63691/194175/24+02+14+IP+Laur+Marsza%25C5%2582ka.doc;DOC;fa605df1cbe0022161c14751a60599d5.doc;469.5 KB; ;/resource/63691/194280/24+02+14+Janina+Ewa+Orze%25C5%2582owska+cz%25C5%2582onkini+zarz%25C4%2585du+wojew%25C3%25B3dztwa.mp3;MP3;62c6800e55d0250f2637e1f816640ed0.mp3;2.86 MB; ; ; ;6cb5c90f-b798-11ea-971f-0050568c03d4;PageDescription;;Zajawka strony;Piernik staropolski z powidłami, kazuńskie zimne nóżki, miód bartny kozienicki, pieróg zegrzyński – to tylko wybrane smakołyki wyróżnione w poprzedniej edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Już tej wiosny poznamy kolejnych laureatów tworzących specjały kulinarne Mazowsza, zarówno te tradycyjne, jak i wymyślane na nowo z surowców pozyskiwanych w naszym regionie. Wyroby należy zgłaszać do 29 lutego br.; ; ;dfd99ff8-b6e3-11ea-971f-0050568c03d4;PageMeta;Data publikacji strony;Metryczka strony;0;0;/admin/counter/count-like;;2024-02-14 13:38:01;2024-02-15 12:47:39;36;Adam Struzik;?tag[]=36; ;224;Laur Marszałka;?tag[]=224; ;283;potrawa wigilijna;?tag[]=283; ;370;samorząd Mazowsza;?tag[]=370; ;537;konkurs z nagrodami;?tag[]=537; ;689;marszałek;?tag[]=689; ;1066;tradycje kulinarne;?tag[]=1066; ;1300;laureaci;?tag[]=1300; ;1428;nagroda;?tag[]=1428; ;1625;KGW;?tag[]=1625; ; ;;;;;Data publikacji strony;;1;;component.phtml;1;0;;;string;string;string;string;string;bool;bool;string;int;int; ;;;1;1;;;;;;;;1;1; ; ; ;137febce-33f2-11eb-89f6-0050568c021d;PageTitle;Nagłówek strony;Tytuł strony;Rusza kolejna edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego; ; ;476d2298-3409-11eb-89f6-0050568c021d;PageMeta;Przyciski drukowania;Metryczka strony;0;0;/admin/counter/count-like;;;;36;Adam Struzik;?tag[]=36; ;224;Laur Marszałka;?tag[]=224; ;283;potrawa wigilijna;?tag[]=283; ;370;samorząd Mazowsza;?tag[]=370; ;537;konkurs z nagrodami;?tag[]=537; ;689;marszałek;?tag[]=689; ;1066;tradycje kulinarne;?tag[]=1066; ;1300;laureaci;?tag[]=1300; ;1428;nagroda;?tag[]=1428; ;1625;KGW;?tag[]=1625; ; ;;;;;Przyciski drukowania;;1;;component.phtml;1;0;;;string;string;string;string;string;bool;bool;string;int;int; ;1;1;;;;;;;1;;;;; ; ; ;e47d1ad8-7110-11eb-a90d-0050568c868b;Html;kod html;HTML;
UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

; ; ; ;395cc210-8012-11eb-a90d-0050568c868b;PageThumbnail;Miniatura strony;Miniaturka strony;/resource/image/1/3/63691/194176/0x0.png;Laur marszałka fb4 kopia.png;Laur Marszałka;Arch. UMWM; ; ;