Konkursy

Wyniki V edycji Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej

Dwie dłonie trzymają telefon komórkowy. Na jego ekranie wyświetla się fotografowane z góry danie rozłożone pod spodem na czterech talerzach Autor: fot. pixabay.com
Data publikacji 2022-10-13
Tytuł/nazwa konkursu V edycja Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej
Rodzaj konkursu z nagrodami Konkursy fotograficzne
Grupa docelowa mieszkańcy Mazowsza
Rok 2022
Data zakończenia naboru w konkursie 2022-08-31
Departament Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Dane kontaktowe Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM, tel. 22 59 79 352 lub 22 59 79 116
Opis konkurs dla wszystkich miłośników fotografii kulinarnej

Znamy laureatów V edycji Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej.

Wyniki konkursu

Spośród 139 nadesłanych fotografii komisja konkursowa nagrodziła 19 zdjęć i przyznała 9 wyróżnień. Nagrody rzeczowe zostaną wręczone laureatom podczas Mazowieckiej Gali Aktywizacji Obszarów Wiejskich, która odbędzie się w listopadzie br. w Europejskim Centrum Matecznik Mazowsze w Otrębusach.

Lista nagrodzonych w „Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej”:

Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych

Produkty nieprzetworzone:

I miejsce – Perła Urzecza Miód Nawłociowy - Dominika Robaszkiewicz z Warszawy,

II miejsce – Papryka przytycka - Przemysław Grzelak z Sierpca,

III miejsce – Czosnek latowicki - Agata Warczachowska z Mochowa.

Wyróżnienia – Produkty nieprzetworzone:

  • Papryka przytycka – Agnieszka Brzegowska z Kozienic.

Produkty przetworzone:

I miejsce – Ogórki kiszone z liściem dębu Renata Sobieraj z Warszawy,

II miejsce – Fafernuchy - Katarzyna Michalska,

III miejsce – Ogórki kiszone z liściem dębu Urszula Sobieszek z Piastowa,

III miejsce – Fafernuchy Michał Szeląg z Ostrołęki.

Wyróżnienia – Produkty przetworzone:

  • Amoniaczki Katarzyna Kolasińska z Głowaczowa.

Potrawy:

I miejsce  – Pierogi z jagodami z Myszyńca Nina Jóźwik z Płocka,

II miejsce  – Placki ziemniaczane pieczone na blasze Ewa Dudzińska z Radomia,

III miejsce  – Marchwianka Paweł Ochman z Warszawy.

Wyróżnienia – Potrawy:

  • Gruduskie szaraki Marianna Sobieraj z Czernic Borowych.

Napoje:

I miejsce – Domowa nalewka z tarniny Magdalena Burska z Czernic Borowych,

II miejsce – Napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej Piotr Soroka z Łosic,

III miejsce – Napój z kwiatów czarnego bzu - Aneta Warowna z Trojanowa.

Wyróżnienia – Napoje:

  • Piwo kozicowe – Dominik Orłowski z Warszawy,
  • Syrop z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej Iza Grzelak z Mochowa.

Kategoria: Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego

Produkty nieprzetworzone:

I miejsce – Miód kurpiowski Ewa Dudzińska z Radomia,

II miejsce – Miód lipowy Lipczak Olga Żaboklicka z Warszawy,

III miejsce – Miód leśny z kruszyną leśną Renata Rudolf z Góry Kalwarii.

Wyróżnienia – Produkty nieprzetworzone:

  • Miód nawłociowy Daria Grzelak z Mochowa,
  • Miód spadziowy Karolina Górlicka z Chlewisk.

Produkty przetworzone :

I miejsce – Powidła śliwkowe bez dodatku cukru Malwina Obarska z Pionek,

II miejsce – Chleb staropolski  Urszula Leśniak z Radomia,

III miejsce – Twaróg półtłusty Aleksander Malinowski z Sokołowa Podlaskiego.

Wyróżnienia – Produkty przetworzone:  

  • Chutney z dyni – Patrycja Jenda z Dębego Wielkiego.

 Wyróżnienie – Napoje:

  • Naturalny sok jabłkowy – Karolina Pacek z Warszawy.

Ogłoszenie konkursowe

Wszystkich miłośników fotografii kulinarnej zapraszamy do udziału w Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej. Mamy nadzieję, że dziedzictwo kulinarne Mazowsza będzie stanowić bogatą inspirację dla nadsyłanych zdjęć w tegorocznej odsłonie konkursu.

Głównym celem konkursu jest upowszechnianie mody na fotografię kulinarną oraz zwiększenie świadomości w obszarze tradycyjnej kuchni mazowieckiej. Konkurs przyczynia się do promocji produktów regionalnych z naszego regionu.

Do konkursu można nadsyłać zdjęcia w 2 kategoriach:

  • „Lista Produktów Tradycyjnych”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy, produktu lub napoju wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza  Wykaz produktów znajduje się w załączniku nr 3 do regulaminu;
  • „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”, w której można zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia produktu lub napoju nagrodzonego Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Wykaz produktów znajduje się w załączniku nr 4 do regulaminu.

 

Termin zgłoszeń upłynął 31 sierpnia 2022 r.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony