Konkursy

Wyniki IX edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych

Ser długodojrzewający Grażyny Jerzak ZAK_0912.JPG Autor: fot. Grzegorz Żak
Data publikacji 2025-10-29
Tytuł/nazwa konkursu Wyniki IX edycji Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych
Rodzaj konkursu z nagrodami Konkursy kulinarne
Grupa docelowa Konkurs skierowany był do mieszkańców Mazowsza – firm prowadzących działalność marginalną, lokalną i ograniczoną (MOL), zagrodowych producentów serów podpuszczkowych i kwasowych oraz pełnoletnich osób fizycznych potrafiących wyprodukować ser
Rok 2025
Edycja 9
Departament Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich
Dane kontaktowe Informacje dotyczące konkursu można uzyskać pod numerami telefonu 22 59 79 116, 22 59 79 140 lub adresami mailowymi: krzysztof.zaniewski@mazovia.pl, grzegorz.zak@mazovia.pl.

Do IX edycji konkursu zakwalifikowano 26 serów, wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Kapituła konkursu wyłoniła laureatów i wskazała wyróżnionych w czterech kategoriach regulaminowych: sery świeże podpuszczkowe, sery dojrzewające podpuszczkowe, sery podpuszczkowe pleśniowe, sery kwasowe.

W kategorii sery świeże podpuszczkowe

  • I miejsce za Ser „Popiołek” zdobyła Anna Sawczuk-Reszka z miejscowości Stanisławów Pierwszy, gmina Nieporęt, powiat legionowski;
  • II miejsce za Ser Ricotta zdobyła Joanna Dyga-Piszewska z miejscowości Gąsiorowo, gmina Serock, powiat legionowski;
  • II miejsce za Serek Marysia z Prażoną Konopią Siewną zdobyła Elżbieta Anna Stankiewicz z miejscowości Roszczep, gmina Klembów, powiat wołomiński;
  • III miejsce za Ser z Liściem Czosnku zdobyła Izabela Zawistowska z miejscowości Janczewo Wielkie, gmina Szulborze Wielkie, powiat ostrowski;
  • Wyróżnienie za Ser Dubaj zdobyła Sylwia Ignaciuk z miejscowości Próchenki, gmina Olszanka, powiat łosicki.

W kategorii sery dojrzewające podpuszczkowe

  • I miejsce za Ser Jaszczur zdobył Mariusz Dutkowski z miejscowości Miękiny, gmina Iłów, powiat sochaczewski;
  • II miejsce za Ser Dojrzewający Ponad Rok „Pan Maziak” zdobyła Wioleta Nowosielska z miejscowości Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki;
  • III miejsce za Ser Dojrzewający „Popiołek” zdobyła Anna Zaboklicka z miejscowości Jaczew, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
  • III miejsce za Ser Dworski z Czarnuszką zdobyła Dorota Dyga z miejscowości Gąsiorowo, gmina Serock, powiat legionowski;
  • Wyróżnienie za Ser Długodojrzewający (Trzymiesięczny) Ser Twardy Typu Górskiego zdobył Aleksander Pawluczuk z miejscowości Jakubiki, gmina Kosów Lacki, powiat sokołowski;
  • Wyróżnienie za Ser Długodojrzewający zdobyła Grażyna Jerzak z miejscowości Kąty-Wielgi, gmina Strachówka, powiat wołomiński;
  • Wyróżnienie za Ser Baltazar zdobył Józef Dyga z miejscowości Gąsiorowo gmina Serock, powiat legionowski,

W kategorii sery pleśniowe podpuszczkowe

  • I miejsce za Pleśniak z Oberży zdobyła Agnieszka Boruta z miejscowości Kraśnicza Wola, gmina Grodzisk Mazowiecki, powiat grodziski.
  • II miejsce za Ser Świętoszek zdobyła Anna Gajo z miejscowości Miękiny, gmina Iłów, powiat sochaczewski,

W kategorii sery kwasowe

  • I miejsce za Ser Bomba Czosnkowa zdobył Kacper Wojciech Stankiewicz z miejscowości Roszczep, gmina Klębów, powiat wołomiński;
  • II miejsce za „Zadymiony Twaróg Jersey” zdobył Krystian Sawicki z miejscowości Węgrów, gmina Węgrów, powiat węgrowski;
  • III miejsce za Słoik Twarogowy – Bazyliowy zdobyła Kamila Lisicka z miejscowości Jakubiki, gmina Kosów Lacki, powiat sokołowski.
  • Wyróżnienie za Ser Twarogowy z Olejem Dyniowym i z Pestkami Dyni zdobył Hubert Nowosielski z miejscowości Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki;


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony