Aktualności - kultura, promocja, turystyka

Zamek w Liwie ugościł smakoszy kuchni historycznej

Grupa uczestników w jednej z komnat zamkowych wyposażonej w zabytkowe meble oraz ozdoby. Goście siedzą na krzesłach, są witani przez gospodarzy. Na znajdującym się między gośćmi a gospodarzami stole ustawiono szklaneczki, talerzyki oraz potrawy i napoje. Autor: arch. Muzeum Zbrojowni na Zamku w Liwie

IV Festiwal Kulinarny „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich” przyciągnął rzesze miłośników dawnych smaków i opowieści.

Tegoroczna edycja festiwalu upłynęła pod znakiem dwóch wyjątkowych rocznic, które stanowiły główną inspirację dla programu: 500-lecia Hołdu Pruskiego oraz 200-lecia mazowieckiej książki kucharskiej Marcjanny Oborskiej.

Podróż do kuchni Jagiellonów

Uczestnicy festiwalu mieli okazję przenieść się w czasie i doświadczyć smaków potraw, które gościły na stołach po słynnym Hołdzie Pruskim w 1525 r. (jak głosi tradycja, Zygmunt Stary dowiedział się o swojej elekcji na liwskim zamku).

Prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, wybitny historyk polskiej kuchni, podkreślił, że choć menu królewskiej uczty nie zachowało się w całości, to istnieją wykazy kupowanych produktów, które pozwalają na fascynujące rekonstrukcje.

O Jagiellonów związkach z Liwem

Program festiwalu wzbogaciły specjalistyczne wykłady poświęcone kontekstowi historycznemu. Dyrektor Zamku w Liwie, Eliza Czapska, przedstawiła prelekcję pt. „Liw i jego związki z Jagiellonami”, ukazując rolę zamku w historii dynastii. Pani Hanna Krajewska omówiła temat „O Królestwie Polskim oraz Wielkim Księstwie Litewskim w dobie Hołdu Pruskiego”, przybliżając polityczne i kulturowe realia XVI wieku.

Integralną częścią festiwalu był także wernisaż wystawy „Jagiellonowie na Tronach Europy”. Ekspozycję poświęcono dziedzictwu dynastii Jagiellonów oraz jej wpływowi na historię i kulturę kontynentu.

Legumina ze szczyptą historii

Szczególną uwagę poświęcono także dziedzictwu Marcjanny Oborskiej z Proszewa. Jej rękopiśmienna książka kucharska z 1825 r. stała się inspiracją do pokazu przygotowania leguminy oraz jej degustacji. Goście festiwalu mogli podziwiać, jak z autentycznego przepisu sprzed dwustu lat odtwarzana jest potrawa.

Pani Małgorzata Buttitta, dziennikarka i specjalistka od kultury śródziemnomorskiej oraz znawczyni polskich tradycji kulinarnych wraz z kucharzem-rekonstruktorem Maciejem Nowickim z wielką pasją opowiedzieli o przepisach z mazowieckiej książki kucharskiej sprzed dwóch wieków.

Apetyt na historię

Festiwal oferował szereg atrakcji dla całej rodziny. Na błoniach zamku rozstawiono stoiska regionalnych producentów żywności z Mazowsza i Podlasia. Oferowano wędliny, pieczywo, miód oraz domowe oleje i słodycze.

Odbyły się również rozmowy z wybitnymi znawcami historii kuchni, w tym z prof. Hanną Krajewską i Łukaszem Modelskim, który sprawował kuratelę nad festiwalem. Teatr Belriguardo prowadził warsztaty mody renesansowej, a dla najmłodszych przygotowano warsztaty pieczenia podpłomyków.

Czwarta edycja Festiwalu Kulinarnego „W Zamkowej Kuchni na Szlaku Książąt Mazowieckich" była prawdziwą ucztą celebrującą bogactwo polskiej tradycji kulinarnej i historycznego dziedzictwa regionu, a Zamek w Liwie po raz kolejny udowodnił, że jest idealnym gospodarzem dla tego typu wydarzeń.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony