Mazowsze. Serce Polski nr 9 (89) 2025
Dzień jabłka
Autor: arch. UMWM
28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka.
70 tys. ha wynosi powierzchnia upraw jabłoni w województwie mazowieckim. To więcej niż 98 tys. boisk piłkarskich.
71 odmian jabłek zarejestrowanych jest w Polsce.
Polacy najchętniej sięgają po odmiany takie jak: Lobo, Szampion, Jonagold, Ligol, Gala i Antonówka.
Czwartym największym producentem jabłek na świecie jest Polska. Produkuje ich też najwięcej spośród wszystkich krajów europejskich.
Co drugie polskie jabłko pochodzi z Mazowsza – przede wszystkim z zagłębia grójecko-wareckiego, które nazywane jest największym sadem Europy.
1 duże jabłko dziennie: taka porcja dostarcza wielu witamin oraz błonnika. Jabłka są też niskokaloryczne, więc poleca się je osobom na diecie.
Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa (klub TD PSL-PL2050)
Jabłka to jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Z dumą podkreślamy, że Mazowsze znajduje się w czołówce polskich regionów produkujących jabłka. Aż 7 na 10 świeżych owoców eksportowanych z Polski pochodzi właśnie z naszego regionu. Nasze jabłka wyróżniają się wyjątkowym aromatem, doskonałym smakiem i wysoką jakością. To zasługa unikalnego mikroklimatu oraz wieloletniej pracy i doświadczenia mazowieckich sadowników. Gorąco zachęcam do sięgania po jabłka – nie tylko znakomicie smakują, ale są też bogate w cenne wartości odżywcze.
