Mazowsze. Serce Polski nr 9 (89) 2025
Fit powidła z kopniakiem
Autor: Fot. Anita Ziółkowska
Przepis KGW w Radzanowie nad Wkrą „Aktywne Kobiety” (powiat mławski) na „Fit powidła z kopniakiem".
Składniki:
2,5 kg dojrzałych śliwek węgierek, 50-100 ml koniaku (dowolnego, w wersji dla dzieci pomijamy ten składnik), 3 łyżki kakao lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady (min. 70% kakao), 3-4 łyżki cukru trzcinowego (w razie potrzeby).
Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem umieszczamy umyte i wydrążone śliwki. Smażymy 4-5 godzin (w zależności od dojrzałości owoców) na bardzo wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Odstawimy do ostygnięcia. Następnego dnia podgrzewamy powstałą masę, dodajemy koniak i kakao. Jeśli śliwki są kwaśne, można dodać cukier. Smażymy tak długo, aż masa będzie na tyle gęsta, że nabrane na łyżkę powidła nie będą z niej spływały, a spadały płatami do garnka. Gorące powidła przekładamy do czystych, wyparzonych słoików. Natychmiast zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
KGW w Radzanowie nad Wkrą „Aktywne Kobiety”
To najdłużej istniejące KGW w gminie Radzanów, a także w powiecie mławskim. Początki jego aktywności sięgają 2010 r. – najpierw jako nieformalniej grupy działającej przy GOK w Radzanowie, a od grudnia 2018 r. zarejestrowanej w ARiMR. Obecnie zrzesza 32 panie w wieku od 35 do 88 lat. Gospodynie organizują cykliczne imprezy: warsztaty kulinarne, rękodzielnicze, kiermasze, uczestniczą w konkursach kulinarnych, wokalnych, a także wystawach i festynach, na których zdobywają liczne nagrody. W 2020 r. zajęły m.in. II miejsce w konkursie organizowanym przez Biuro Regionalne KSOW w województwie mazowieckim pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego „Koła Gospodyń Wiejskich – wyjątkowe miejsca, wyjątkowi ludzie”.
Dlaczego węgierki?
Węgierka zwykła to odmiana śliwy domowej. Jej rodowód nie jest do końca znany. Prawdopodobnie pochodzi z Azji Mniejszej, skąd przywędrowała do Europy. Przypuszcza się, że do naszego kraju trafiła z Węgier, dlatego też jej polska nazwa to śliwka węgierka. Na Węgrzech owoce te były powszechnie uprawiane już w średniowieczu. W Polsce śliwka ta jest szczególnie ceniona za swój smak i aromat. Obecnie jest uprawiana w wielu europejskich krajach, a także w Azji i Ameryce Północnej. Drzewko, w zależności od odmiany, owocuje 3-4 lata po posadzeniu.
Śliwkowe zalety
Śliwka węgierka ma 46 kalorii w 100 gramach. Ponadto zawiera 11,4 g węglowodanów i 1,4 g błonnika. Owoce te mają właściwości przeczyszczające, co sprawia, że zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych jelita grubego, chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Warto jeść nie tylko świeże, lecz także suszone śliwki, ponieważ to one mają najwięcej wartości odżywczych. Są bogate m.in. w: błonnik pokarmowy, wapń, żelazo oraz cynk.
Uwaga KGW! Czekamy na Wasze przepisy!
Zapraszamy koła gospodyń wiejskich do nadsyłania swoich zdjęć i przepisów na potrawy regionalne (i nie tylko) na adres: sercepolski@mazovia.pl
