Informacje prasowe

Mazowiecka gala aktywizacji obszarów wiejskich

ZAK_0662.JPG

Znamy laureatów konkursów zorganizowanych w ramach aktywizacji obszarów wiejskich. Wiemy już m.in. który ser na Mazowszu okazał się najsmaczniejszy, która liderka wiejska jest najaktywniejsza i która fotografia kulinarna jest najbardziej apetyczna. Wczoraj podczas uroczystej gali nagrody zwycięzcom wręczyli Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego oraz radny województwa mazowieckiego Leszek Przybytniak.

Jak zaznacza Janina Ewa Orzełowska, samorząd województwa od wielu lat podejmuje szereg działań wspierających rozwój obszarów wiejskich.

– Jednym z takich działań są właśnie konkursy. W ten sposób staramy się promować naszych mazowieckich producentów, najlepsze inicjatywy sołeckie czy nagradzać działania liderek i kół gospodyń wiejskich.

Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych

Samorząd województwa od 2016 roku nagradza mazowieckich producentów serów. Do tej pory w konkurach udział wzięło aż 250 wytwórców, a 80 z nich zostało nagrodzonych. Jak podkreśla radny województwa mazowieckiego Leszek Przybytniak, najlepsze sery zagrodowe są na Mazowszu.

– Dlatego trzeba wspierać naszych lokalnych producentów i ich nagradzać. A wierzcie mi, wyłonione zostały produkty, które szczególnie zasługują na zauważenie i spróbowanie. Są nie tylko pyszne i naturalne, ale mają też wysokie wartości odżywcze.

W grupie A – Sery świeże:

  • I MIEJSCE – ser świeży wędzony krowi z czarnuszką wykonany przez Annę Zaboklicką;
  • II MIEJSCE – kulki włoskie w oleju wykonane przez Wioletę Nowosielską;
  • III MIEJSCE – ser podpuszczkowy w typie halloumi wykonany przez Lucynę Białoskórską

Wyróżnienia otrzymują:

  • ricotta wykonana przez Joannę Dyga – Piszewską
  • ser borówkowy z miodem wykonany przez Annę Napiórkowską

W grupie B - Sery dojrzewające:

  • I MIEJSCE – ex aequo ser żółty Gąsiorowski wykonany przez Władysławę Zwierzchoń oraz Czerwona Krowa wykonana przez Agnieszkę Niedojadło;
  • II MIEJSCE – caciotta wykonana przez Dorotę Dygę;
  • III MIEJSCE – Trzepowski ser wędzony z pomidorem, czosnkiem i bazylią wykonany przez Katarzynę Białoskórską;

Wyróżnienie otrzymał ser kozi wędzony krótko dojrzewający wykonany przez Hannę Rudnicką

W grupie C – Sery pleśniowe:

  • II miejsce – ser pleśniowy „Pleśniak” wykonany przez Olgę Zabkoklicką

Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej

To już 5 edycja konkursu na najlepsze zdjęcie kulinarne. W tym roku zgłoszono aż 139 zdjęć. Komisja konkursowa nagrodziła 28 prac w 7 podkategoriach oraz przyznała 9 wyróżnień.

Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych

podkategoria produkty nieprzetworzone:

  • I MIEJSCE – Dominika Robaszkiewicz z Warszawy za zdjęcie przedstawiające Perłę Urzecza Miód Nawłociowy;
  • II MIEJSCE – Przemysław Grzelak z Sierpca za zdjęcie przedstawiające paprykę przytycką;
  • III MIEJSCE – Agata Warczachowska z Mochowa za zdjęcie przedstawiające Czosnek Latowicki.

Wyróżnienie otrzymała Agnieszka Brzegowska z Kozienic za zdjęcie przedstawiające paprykę przytycką.

podkategoria produkty przetworzone:

  • I MIEJSCE – Renata Sobieraj z Warszawy za zdjęcie przedstawiające ogórki kiszone z liściem dębu;
  • II MIEJSCE – Katarzyna Michalska z Warszawy za zdjęcie przedstawiające fafernuchy;
  • III MIEJSCE – Michał Szeląg z Ostrołęki za zdjęcie przedstawiające fafernuchy.

Wyróżnienie otrzymała Katarzyna Kolasińska z Głowaczowa za zdjęcie przedstawiające amoniaczki.

podkategoria potrawy:

  • I MIEJSCE – Nina Jóźwik z Płocka za zdjęcie przedstawiające pierogi z jagodami z Myszyńca;
  • II MIEJSCE – Ewa Dudzińska za zdjęcie przedstawiające placki ziemniaczane pieczone na blasze;
  • III MIEJSCE – Paweł Ochman z Warszawy za zdjęcie przedstawiające marchwiankę.

Wyróżnienie otrzymała Marianna Sobieraj z Czernic Borowych za zdjęcie przedstawiające Gruduskie szarki.

podkategoria napoje:

  • I MIEJSCE – Magdalena Burska z Czernic Borowych za zdjęcie przedstawiające domową nalewkę z tarniny;
  • II MIEJSCE – Piotr Soroka z Łosic za zdjęcie przedstawiające napój z kwiatów czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej;
  • III MIEJSCE – Aneta Warowna z Trojanowa za zdjęcie przedstawiające napój z kwiatów czarnego bzu.

Wyróżnienie otrzymali Iza Grzelak z Mochowa za zdjęcie przedstawiające syrop z czarnego bzu z Puszczy Mariańskiej oraz Dominik Orłowski z Warszawy za zdjęcie przedstawiające piwo kozicowe.

Kategoria: produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego

podkategoria produkty nieprzetworzone:

  • I MIEJSCE – Ewa Dudzińska z Radomia za zdjęcie przedstawiające Miód Kurpiowski;
  • II MIEJSCE – Olga Zaboklicka z Warszawy za zdjęcie przedstawiające miód lipowy Lipczak;
  • III MIEJSCE – Renata Rudolf z Góry Kalwarii za zdjęcie przedstawiające miód leśny z kruszyną leśną.

Wyróżnienia otrzymali Daria Grzelak z Mochowa za zdjęcie przedstawiające miód nawłociowy oraz Karolina Górlicka z Chlewisk za zdjęcie przedstawiające miód spadziowy.

podkategoria produkty przetworzone:

  • I MIEJSCE – Malwina Obarska za zdjęcie przedstawiające powidła śliwkowe bez dodatku cukru;
  • II MIEJSCE – Urszula Leśniak z Radomia za zdjęcie przedstawiające chleb staropolski;
  • III MIEJSCE – Aleksander Malinowski z Sokołowa Podlaskiego za zdjęcie przedstawijące twaróg półtłusty.

Wyróżnienie otrzymała Patrycja Jenda z Dębego Wielkiego za zdjęcie przedstawiające chutney z dyni.

podkategoria napoje:

Wyróżnienie otrzymała Karolina Pacek z Warszawy za zdjęcie przedstawiające naturalny sok jabłkowy.

Najaktywniejsza liderka obszarów wiejskich

To konkurs dla ambitnych, kreatywnych i wielozadaniowych kobiet, czyli liderek społeczności wiejskich. Do tegorocznej edycji zgłoszonych zostało 15 pań. Już sam fakt ich nominacji przez najbliższe otoczenie świadczy, że są niezwykle aktywne, a do tego cieszą się dużym szacunkiem społeczności lokalnej.

Nagrodzone zostały:

  • I MIEJSCE – Krystyna Hilaruk z Hołowienek (powiat sokołowski);
  • II MIEJSCE – Alina Parol z Mistowa (powiat miński);
  • III MIEJSCE – Iwona Agata Sojak (powiat pułtuski), Wioleta Daniluk (powiat łosicki), Aleksandra Karłowicz (powiat pułtuski).

Wyróżnienia otrzymały: Elżbieta Semeniuk (powiat łosicki), Ewa Bartoszek (powiat piaseczyński), Paulina Borkowska (powiat grójecki), Grażyna Połczyńska (powiat przysuski), Agnieszka Podsiadlik (powiat makowski).

Koła Gospodyń Wiejskich – wyjątkowe miejsca, wyjątkowi ludzie

Konkurs był adresowany do kół gospodyń wiejskich z Mazowsza. Organizatorzy szukali kół aktywnych, pomysłowych, ale także pielęgnujących tradycję i kulturę i stare regionalne przepisy kulinarne.

Nagrodzone zostały:

  • I MIEJSCE – KGW w Świniarowie;
  • II MIEJSCE – KGW w Równem;
  • III MIEJSCE – KGW w Maliszewie;
  • IV MIEJSCE – KGW Syberianki;
  • V MIESJCE – KGW w Goszczynie.

Wyróżnienia otrzymały KGW w Strzebuli, KGW w Starym Kębłowie, KGW Działamy Razem z miejscowości Klusek, KGW w Żdżarze, SGW w Myszadłach, KGW Czerwone Korale z miejscowości Klaski, KGW Goździczanki.

Najlepsza inicjatywa zrealizowana w ramach Mazowieckiego Instrumentu Aktywizacji Sołectw MAZOWSZE 2022 – Mazowsze dla sołectw 2022

Konkurs był organizowany w ramach autorskiego programu wsparcia „Mazowsze dla sołectw”. Samorząd województwa mazowieckiego tylko w tym roku przyznał wsparcie na realizację aż 1172 inicjatyw sołeckich. W ramach konkursu wyłoniono najciekawsze inwestycje.

Kategoria: Bezpieczne i przyjazne Sołectwo

  • I MIEJSCE – remont kapliczki i wymiana oświetlenia ulicznego na LED-owe w miejscowości Stefanków;
  • II MIEJSCE – montaż radaru informującego o prędkości w miejscowości Ćwiklinek;
  • III MIEJSCE – modernizacja oświetlenia we wsi Kamionka.

Wyróżnienia otrzymały:

  • zagospodarowanie terenu przy świetlicy w miejscowości Gąsiorowo;
  • zagospodarowanie terenu w sołectwie Żdżary;
  • dobudowa oświetlenia ulicznego w miejscowości Kraski Dolne.

Kategoria: Mazowsze dla sołectw rekreacyjnie

  • I MIEJSCE – zakup domku drewnianego dla sołectwa Szymanówek;
  • II MIEJSCE – budowa altany i grilla na placu wiejskim w Domaniowie;
  • III MIEJSCE – budowa świetlicy wiejskiej w Izabelinie, gmina Jakubów.

Wyróżnienia otrzymały:

  • zagospodarowanie terenu rekreacyjnego w sołectwie Choszczówka Stojecka;
  • Eko przystań dla turystów i mieszkańców wsi Woźbin;
  • budowa placu zabaw w sołectwie Emilów;
  • utworzenie miejsca integracji społecznej w sołectwie Osiek;
  • doposażenie placu zabaw w celu poprawy jakości życia młodych mieszkańców Janowa;
  • doposażenie placu zabaw w miejscowości Stok;
  • modernizacja gminnego placu zabaw w miejscowości Wysoka w gminie Szydłowiec.

Kategoria: Odnowione Mazowsze

  • I MIEJSCE – remont sali gimnastycznej w Publicznej Szkole Podstawowej w Krzynowłodze Wielkiej;
  • II MIEJSCE – odnowa świetlicy wiejskiej w Lesznie;
  • III MIEJSCE – modernizacja budynku strażnicy OSP w miejscowości Ligowo.

Kategoria: Doposażone Sołectwo

  • I MIEJSCE – zakup wyposażenia kuchni świetlicy wiejskiej w miejscowości Wólka Sulejowska;
  • II MIEJSCE – modernizacja budynku świetlicy w miejscowości Waliny – wyposażenie;

Kategoria: Mazowsze dla sołectw innowacyjnie

  • I MIEJSCE – renowacja mogiły wraz z montażem oświetlenia w miejscowości Jeżewo.

Dodatkową nagrodę i tytuł „Sołectwa Gospodarnego” zdobywa Sołectwo Emilów w gminie Głowaczów za budowę placu zabaw w sołectwie Emilów.

Załączniki:


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony