Aktualności - rolnictwo

Mazowieckie Smaki docenione na targach w Poznaniu

Wręczenie Pereł laureatom krajowego etapu konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo za 2022 r. Autor: fot. arch. UMWM

Produkty z województwa mazowieckiego nagrodzone podczas poznańskich targów Smaki Regionów.

Podczas targów, wśród 180 wystawców z całego kraju, ofertę oraz produkty przedstawili producenci tradycyjnej i regionalnej żywności z Mazowsza. Uczestnicy wydarzenia mogli lepiej poznać dziedzictwo kulinarne Mazowsza, delektując się wyjątkowym smakiem najlepszych produktów. Nasze województwo reprezentowali:

  • Nalewkarnia Longinus Rafał Dziliński,
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim,
  • Pachniczówka Sp. z o.o.,
  • Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o.,
  • Zielono Mi Agnieszka Jarosińska marka Przetwory z Borówki,
  • Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski,
  • Miodosytnia The Big Fellow Bartek Zieńcowski.

Zwiedzający mogli wziąć udział w licznych atrakcjach takich jak: pokazy gotowania, degustacje, warsztaty piekarskie. Najmłodszych zaproszono do wzięcia udziału w zabawach wyrabiających zdrowe nawyki żywieniowe.

Smaki Regionów

Podczas Targów odbył się finał Konkursu o Medal Targów Smaki Regionów, do którego zgłoszono niemal 100 produktów. Złoty Medal Targów zdobyły 3 mazowieckie firmy:

  • Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. za nalewkę wiśniowo porzeczkową,
  • Miodosytnia The Big Fellow Bartek Zięciowski za miód pitny trójniak Sambucus Nigra,
  • Firma Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węglowski za kiełbasę swojską z Karniewa.

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Poznaliśmy również laureatów konkursu organizowanego przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zwycięzcom krajowego etapu Konkursu zostały wręczone Perły 2022. Na liście znalazły się następujące produkty z województwa mazowieckiego:

  • kiełbasa swojska z Karniewa z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski,
  • olej konopny z GPHU „Kowalski” Krzysztof Kowalski z gm. Nasielsk,
  • kwas z buraków czerwonych z Gospodarstwa Agroturystycznego „U Ani” Pani Anny Goliszewskiej z gm. Maciejowice.

Perłę 2022 za najlepszą potrawę regionalną z województwa mazowieckiego zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich ,,Ruskowianki” w Ruskowie za Kluseczki z gruszczanką i maczanką oraz fusie z klopsem szczawiowym.

Targi Smaki Regionów – najsmaczniejsze Targi w Polsce odbyły się dniach 24-26 września br. na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich. To wyjątkowo smaczne wydarzenie kulinarne cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród osób odżywiających się zdrowo oraz ceniących produkty od lokalnych dostawców. Targi odwiedziło ponad 24 tys. zwiedzających.


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony