Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

17.05.2024

Gotowe dania i potrawy

Blaszak

Blaszak Autor: fot. arch. UMWM

Na terenach wschodniego Mazowsza i południowego Podlasia powszechnie uprawiano ziemniaki, stąd też w codziennym jadłospisie mieszkańców tych terenów nie mogło zabraknąć dań przyrządzanych na ich bazie. Jednym z nich był blaszak – ziemniaczany placek, zwany też w zależności od miejsca przyrządzania dziadem, babą ziemniaczaną, blacharzem lub kartoflarzem.
Jego głównym składnikiem są tarte ziemniaki – najlepiej wysokoskrobiowe z dodatkiem podsmażonej cebuli, kiełbasy, boczku, jaj i mąki. Całość przyprawiona do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wymieszana masa jest pieczona w blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ziemniaczanej masy posypuje się drobno pokrojoną słoniną, lub plasterkami boczku i piecze około 1,5 godziny. Blaszak był daniem codziennym, przygotowywanym na obiad lub kolację. Najchętniej spożywano go lekko podsmażony popijając mlekiem. Obecnie reprezentowany jest na imprezach regionalnych typu festyny, święta ludowe, dożynki a także imprezy wojewódzkie i gminne jako danie reprezentujące województwo mazowieckie. W 2017 roku blaszak zdobył wyróżnienie w konkursie „Najlepszy Produkt Tradycyjny Wschodniego Mazowsza”.

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (RW)

Data wytworzenia: 07.11.2023

Opublikował w BIP: Tomasz Targoński

Data opublikowania: 07.11.2023 11:25

Ostatnio zaktualizował: Tomasz Targoński

Data ostatniej aktualizacji: 07.11.2023 11:25

Liczba wyświetleń: 30

Data opublikowania: 07.11.2023 11:25


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony