Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

17.05.2024

Gotowe dania i potrawy

Bugaj gruduski

Bugaj gruduski Autor: fot. arch. UMWM

Na północnym Mazowszu powszechnie hodowano trzodę chlewną, drób oraz uprawiano ziemniaki. Ziemniaki głównie wykorzystywane były jaka pasza dla zwierząt, ale również jako jeden z podstawowych produktów żywnościowych. Często stanowiły podstawowe danie lub dodatek do innych potraw. Najczęściej podawane były jako potrawa gotowana, okraszona skwarkami lub posypywana koperkiem. Z czasem zaczęto poszukiwać innych sposobów do wykorzystywania ziemniaków w kuchni. Pieczono z nich placki ziemniaczane, robiono przecieraki, kluski śląskie, kartoflarze oraz bugaje.
Bugaje przygotowywano z tartych ziemniaków, do których dodawano jajka, mąkę, sól i pieprz. Z uwagi na mały nakład pracy przy przygotowywaniu bugaja potrawa ta stała się popularna wśród mieszkańców Mazowsza. Szlachta przygotowywała bugaja „na bogato”. Do ziemniaków dodawano żeberka i inne mięso, cebulę. Natomiast biedniejsi ludzie piekli bugaja tylko z ziemniaków i słoniny. Obecnie bugaj gruduski na terenie Mazowsza przygotowywany jest w wersji na bogato, tak jak kiedyś w szlacheckich domach.

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (RW)

Data wytworzenia: 07.11.2023

Opublikował w BIP: Tomasz Targoński

Data opublikowania: 07.11.2023 11:47

Ostatnio zaktualizował: Tomasz Targoński

Data ostatniej aktualizacji: 07.11.2023 11:47

Liczba wyświetleń: 30

Data opublikowania: 07.11.2023 11:47


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony