Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

17.05.2024

Gotowe dania i potrawy

Pierogi z jagodami z Myszyńca

Pierogi z jagodami z Myszyńca Autor: fot. arch. UMWM

Zbieractwo runa leśnego dla Kurpiów było ważną częścią gospodarowania. Kurpie obok polowań i łowienia ryb zbierali jagody, grzyby, owoce, kłącza oraz korzenie różnych roślin porastających puszczę. Z początkiem lata, gdy tylko w lasach i puszczach pojawiały się pierwsze jagody, mieszkańcy okolicznych wiosek wyruszali na jagodobranie. Zebrane jagody najczęściej zjadali na świeżo, ale także przyrządzali z nich różne potrawy, m.in. pierogi. W sezonie jagodowym pierogi z jagodami  były daniem dnia codziennego. Głównym wyróżnikiem tych pierogów był jagodowy farsz, który stanowiły świeże, najczęściej z porannego zbioru, jagody bez dodatku cukru, mąki i bułki tartej. Gospodynie kurpiowskie rywalizowały pomiędzy sobą w przyrządzaniu pierogów. Pierogi lepione na co dzień były większe i mniej ozdobne. Pierogi lepione dla gości były większe z charakterystyczną ozdobną falbanką. Serwowano je najczęściej w większej misce, którą kładziono na środku stołu, z której każdy domownik brał tyle pierogów, na ile miał ochotę. Dla osłodzenia naturalnej kwasowości jagód, gotowe pierogi polewano śmietaną lub miodem, którego na Kurpiach był dostatek.

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (RW)

Data wytworzenia: 07.11.2023

Opublikował w BIP: Tomasz Targoński

Data opublikowania: 07.11.2023 10:46

Ostatnio zaktualizował: Tomasz Targoński

Data ostatniej aktualizacji: 07.11.2023 10:46

Liczba wyświetleń: 22

Data opublikowania: 07.11.2023 10:46


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony