Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

17.05.2024

Gotowe dania i potrawy

Trepy po załawsku

Trepy po zasławsku Autor: fot. arch. UMWM

Zaława to malownicza wieś położona w południowej części Mazowsza, w powiecie szydłowieckim, w gminie Chlewiska. Okolice Załawy słyną z produkcji potraw na bazie ziemniaka. Dawniej ze względu na panującą biedę na wsi, podstawę pożywienia stanowiły głównie pokarmy z produktów roślinnych. W miarę bogacenia się społeczeństwa, bardziej dostępne stały się produkty pochodzenia zwierzęcego.

Jedną z najbardziej rozpoznawalnych ziemniaczanych potraw regionu załawskiego, są trepy po załawsku, czyli kluski ziemniaczane. Jakość i wyjątkowe walory smakowe potrawy, wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Surowce wykorzystywane do produkcji trepów po załawsku, pochodzą z domowych gospodarstw. Obszar wsi Zaława słynie z rodzimego rolnictwa, a naturalne bogactwo produkcji roślinnej i podstawowej hodowli zwierząt gospodarskich, sprzyja pozyskiwaniu ekologicznych surowców.

Do przygotowania trepów po załawsku należy obrać odpowiednią ilość ziemniaków. Jedną część gotuje się w osolonej wodzie, a drugą część ziemniaków ściera się na tarce o bardzo drobnych oczkach. Ugotowane ziemniaki przeciska się przez praskę, a starte przez lnianą ściereczkę. Z powstałej wody z odciśniętych ziemniaków, zbiera się wytworzoną skrobię i dodaje do masy ziemniaczanej. Całość miesza się z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Trepy wypełnione są nadzieniem, które stanowi duszone z cebulą, mięso wieprzowe lub karkowe. Do farszu dodaje się wcześniej moczoną, ugotowaną i drobno posiekaną kapustę kiszoną.

Z ciasta ziemniaczanego formuje się placuszek. Środek wykłada się farszem i przykrywa drugim plackiem, na końcu nadając owalny kształt. Kluski gotuje się w osolonej wodzie i podaje z okrasą z boczku lub słoniny.

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (RW)

Data wytworzenia: 07.11.2023

Opublikował w BIP: Tomasz Targoński

Data opublikowania: 07.11.2023 14:00

Ostatnio zaktualizował: Tomasz Targoński

Data ostatniej aktualizacji: 07.11.2023 14:00

Liczba wyświetleń: 43

Data opublikowania: 07.11.2023 14:00


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony