Gotowe dania i potrawy
Trepy po załawsku
Zaława to malownicza wieś położona w południowej części Mazowsza, w powiecie szydłowieckim, w gminie Chlewiska. Okolice Załawy słyną z produkcji potraw na bazie ziemniaka. Dawniej ze względu na panującą biedę na wsi, podstawę pożywienia stanowiły głównie pokarmy z produktów roślinnych. W miarę bogacenia się społeczeństwa, bardziej dostępne stały się produkty pochodzenia zwierzęcego.
Jedną z najbardziej rozpoznawalnych ziemniaczanych potraw regionu załawskiego, są trepy po załawsku, czyli kluski ziemniaczane. Jakość i wyjątkowe walory smakowe potrawy, wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Surowce wykorzystywane do produkcji trepów po załawsku, pochodzą z domowych gospodarstw. Obszar wsi Zaława słynie z rodzimego rolnictwa, a naturalne bogactwo produkcji roślinnej i podstawowej hodowli zwierząt gospodarskich, sprzyja pozyskiwaniu ekologicznych surowców.
Do przygotowania trepów po załawsku należy obrać odpowiednią ilość ziemniaków. Jedną część gotuje się w osolonej wodzie, a drugą część ziemniaków ściera się na tarce o bardzo drobnych oczkach. Ugotowane ziemniaki przeciska się przez praskę, a starte przez lnianą ściereczkę. Z powstałej wody z odciśniętych ziemniaków, zbiera się wytworzoną skrobię i dodaje do masy ziemniaczanej. Całość miesza się z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Trepy wypełnione są nadzieniem, które stanowi duszone z cebulą, mięso wieprzowe lub karkowe. Do farszu dodaje się wcześniej moczoną, ugotowaną i drobno posiekaną kapustę kiszoną.
Z ciasta ziemniaczanego formuje się placuszek. Środek wykłada się farszem i przykrywa drugim plackiem, na końcu nadając owalny kształt. Kluski gotuje się w osolonej wodzie i podaje z okrasą z boczku lub słoniny.