Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

12.05.2024

Napoje alkoholowe i bezalkoholowe

Nalewka wiśniowa z Dobrzankowa

Odcedzanie wiśni z nalewki Autor: fot. arch. UMWM

Tradycja przyrządzania nalewek znana jest od czasów starożytnych. W średniowieczu z wyrobu likworów słynęli alchemicy oraz mnisi, dla których produkcja trunków, dzięki przyklasztornym sadom, stała się źródłem dochodów. W Polsce zakonną tradycję przyswoiła sobie szlachta. W polskich domach nalewki produkowane były w różnych odmianach, według różnych receptur. Trunki sporządzano dla „zdrowotności” ducha i przyjemności. Różnorodność smaków i aromatów odpowiadała bogactwu łąk, lasów i sadów znajdujących się w pobliżu gospodarstw.

Wiśnie z sadów powiatu przasnyskiego

Dobrzankowo to wieś położona w województwie mazowieckim w powiecie przasnyskim. Większość gospodarstw na tym terenie ma swoje własne sady, gdzie najczęściej rosnącym drzewem jest wiśnia. Położenie wsi Dobrzankowo jest gwarancją wysokiej jakości pozyskiwanych owoców. Ma na to wpływ specyficzny klimat, jaki powstaje dzięki bliskości sąsiedztwa łąk, pól oraz rzeki Węgierki.

Do produkcji wiśniowej nalewki z Dobrzankowa gospodynie zbierają owoce na przełomie lipca i sierpnia. Popularną w tym regionie odmianą wiśni są tzw. sokówki o ciemnoczerwonej barwie (prawie czarnej), posiadające silne właściwości barwiące.

Owoce są drobne, ale charakteryzuje je doskonały smak. Umyte wiśnie wsypuje się do wyparzonego słoja lub gąsiora i zasypuje cukrem, by sfermentowały. Po 3 tygodniach zlewa się sok z wiśni i dodaje 1 litr 95% spirytusu.

 

Syrop z wiśni

Owoce, które pozostały po zlaniu soku, zasypywane są 1 kg cukru i zalewane ½ litra 40% wódki. W ten sposób powstaje syrop.

Słój z syropem pozostawia się na około 2 tygodnie raz na jakiś czas wstrząsając nim. Syrop przecedza się przez gazę i ponownie pozostawia się do sklarowania. Następnie nalew – czyli sok z wiśni połączony ze spirytusem – łączy się ze sklarowanym syropem. Po około 6 tygodniach połączone płyny filtruje się przez bibułę i przelewa do suchych, wyparzonych i szczelnie zamkniętych butelek. Tak sporządzona nalewka odstawiana jest w ciemne i chłodne miejsce, gdzie leżakuje i dojrzewa przez około 6 miesięcy.

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Agnieszka Kalińska (RW)

Data wytworzenia: 27.11.2023

Opublikował w BIP: Urszula Sabak

Data opublikowania: 27.11.2023 10:29

Ostatnio zaktualizował: Urszula Sabak

Data ostatniej aktualizacji: 27.11.2023 10:29

Liczba wyświetleń: 23

Data opublikowania: 27.11.2023 10:29


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony