Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

3.05.2024

Produkty mięsne

Baleron płocki

zdjęcie baleronu płockiego Autor: fot. arch. UMWM

Baleron płocki jest znanym produktem kojarzonym z północno-zachodnim Mazowszem. To wyrób wędzony i gotowany z odtłuszczonego karczku wieprzowego. Receptura powstała w oparciu o tradycyjne metody i doświadczenie miejscowych masarzy.  W czasach nowych technologii i wyrobów wysoko przetworzonych, baleron płocki postrzegany był przez konsumentów jako wyrób tradycyjny o obniżonej zwartości tłuszczu. Nadal jest rozpowszechniony w Płocku i okolicach jako produkt mięsny idealny dla konsumentów zachowujących dietę niskotłuszczową. Baleron płocki mimo upływu lat nie zniknął z pólek sklepowych i cieszy podniebienia kolejnych pokoleń jak i smakoszy mazowieckich wędlin.

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (RW)

Data wytworzenia: 20.09.2023

Opublikował w BIP: Tomasz Targoński

Data opublikowania: 20.09.2023 11:13

Ostatnio zaktualizował: Tomasz Targoński

Data ostatniej aktualizacji: 20.09.2023 11:13

Liczba wyświetleń: 65

Data opublikowania: 20.09.2023 11:13


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony