Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

3.05.2024

Produkty mięsne

Kiełbasa tumska

zdjęcie kiełbasy tumskiej Autor: fot. arch. UMWM

Kiełbasa tumska stworzona na początku lat dziewięćdziesiątych była dziełem płockich rzemieślników. Produkowana z potrzeby zagospodarowania mięsa pochodzącego z dojrzałych świń. Północne Mazowsze, zagłębie surowca wieprzowego, stworzyło możliwości jak najlepszego wykorzystania mięs o niepowtarzalnych walorach smakowych. Produkcja kiełbasy tumskiej oparta na naturalnych przyprawach trwa już trzecią dekadę i nadal cieszy się popularnością wśród klientów. Nazwa „kiełbasa tumska” wywodzi się od najstarszej dzielnicy Płocka, w której mieszkała większość rzemieślników. Zamieszkiwali dokładnie Wzgórze Tumskie położone na skarpie wiślanej zachowującej swój układ przestrzenny od ponad 800 lat.

Receptura wytwarzania kiełbasy sporządzona została w oparciu o metody tradycyjne, czyli peklowanie metodą na sucho przy użyciu naturalnych przypraw, z mięsa wieprzowego z całej świni w połączeniu z mięsem wołowym.

Kiełbasa tumska cieszyła się dużą popularnością wśród mieszkańców Płocka. W czasach nowej technologii i wyrobów wysoko przetworzonych, postrzegana była przez konsumentów jako wyrób tradycyjny. Ze względu na małą formę, wielkość, smak oraz dostępność często gościła na stołach jako podwieczorek – na ciepło z wody, lub podsmażona z cebulką na patelni. Idealnie pasowała także na wszelkiego rodzaju biwaki czy pikniki na świeżym powietrzu.

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (RW)

Data wytworzenia: 20.09.2023

Opublikował w BIP: Tomasz Targoński

Data opublikowania: 20.09.2023 11:17

Ostatnio zaktualizował: Tomasz Targoński

Data ostatniej aktualizacji: 20.09.2023 11:17

Liczba wyświetleń: 99

Data opublikowania: 20.09.2023 11:17


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony