Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

20.05.2024

Produkty mięsne

Salceson wizytowy

Salceson wizytowy

Salceson wizytowy to produkt posiadający wieloletnią tradycję produkcji w Zdziechowie – małej miejscowości położonej w powiecie radomskim. Jego sposób produkcji oraz tradycyjna, niezmieniona przez lata receptura sprawiały, że to właśnie wyjątkowy smak odróżnia ten produkt od innych podobnych wyrobów oferowanych na rynku.

Do produkcji salcesonu używane jest mięso wieprzowe tylko I klasy: golonka, głowizna, kawałki szynki bez sztucznych dodatków i konserwantów. Na początku mięso zostaje umieszczone w specjalnej marynacie i pozostaje tam przez kilka dni. Dla uzyskania charakterystycznego smaku i zapachu do marynaty dodawana jest mieszanka ziół. Zamarynowane mięso gotuje się i przyprawia solą, pieprzem i nakłada w naturalne żołądki wieprzowe i ponownie gotuje. Ostatnim etapem produkcji salcesonu jest uformowanie jego kształtu oraz ostudzenie. Gotowy salceson jest produktem chudym o niskiej zawartości tłuszczu. Ponadto, jest źródłem wysokowartościowego białka, a także żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Mimo ograniczonej produkcji salceson wizytowy jest produktem o wysokiej renomie i rozpoznawalności na rynku wojewódzkim, o czym świadczą liczne przyznane wyróżnienia.

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Departamet Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich

Opublikował w BIP: Dorota Łucja Cichocka

Data opublikowania: 04.04.2017 13:30

Ostatnio zaktualizował: Dorota Łucja Cichocka

Data ostatniej aktualizacji: 04.04.2017 13:32

Liczba wyświetleń: 135

Data opublikowania: 04.04.2017 13:30


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony