Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

17.05.2024

Produkty mięsne

Szynka zdziechowska

Szynka zdziechowska

Szynka zdziechowska to produkt posiadający wieloletnią tradycję produkcji w Zdziechowie – małej miejscowości zlokalizowanej w gminie Zakrzew w powiecie radomskim. Szynka zdziechowska charakteryzuje się wyjątkową jakością i niepowtarzalnym smakiem, który wyróżnia ją spośród innych produktów wędliniarskich w regionie.

Szynka wytwarzana jest według starej niezmienionej receptury, w oparciu o tradycyjne surowce. Na początku mięso zostaje umieszczone w specjalnie przygotowanej marynacie przez okres od 14 do 21 dni. Do marynaty dodawana jest domieszka różnych ziół i naturalnych przypraw, co nadaje szynce charakterystyczny smak. Zamarynowane mięso zostaje osznurowane, dzięki czemu zyskuje odpowiedni kształt i wygląd. Tak przygotowana szynka trafia do wędzarni opalanej drzewem liściastym, gdzie zostaje poddana wędzeniu trwającemu od 5 do 6 godzin. Następnie poddawana jest parzeniu przez około 4 godziny. Tak przygotowana szynka zdziechowska prezentowana jest podczas różnego rodzaju festynów, uroczystości gminnych, wojewódzkich i ogólnokrajowych, gdzie za swój wyjątkowy smak nagradzana jest licznymi wyróżnieniami.

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Depertament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich

Opublikował w BIP: Dorota Łucja Cichocka

Data opublikowania: 04.04.2017 13:30

Ostatnio zaktualizował: Dorota Łucja Cichocka

Data ostatniej aktualizacji: 04.04.2017 13:34

Liczba wyświetleń: 205

Data opublikowania: 04.04.2017 13:30


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony