Warzywa i owoce
Sos dyniowo-ziołowy
Gmina Czernice Borowe ma charakter typowo rolniczy. Dynię na tych terenach uprawiano ze względu na jej wartości smakowe i zdrowotne, jak również łatwość uprawy.
W latach 70. ubiegłego wieku w gminnej spółdzielni funkcjonował Ośrodek Praktycznej Pani. Ośrodek posiadał wyposażenie do przyrządzania posiłków. Organizowane były kursy prowadzone przez instruktorki, które przekazywały umiejętności gotowania, pieczenia i szycia.
Uczono w nim przygotowywać potrawy z dyni, między innymi sos dyniowo-ziołowy. Z biegiem lat specjał został szeroko spopularyzowany w gminie ze względu na swój ciekawy smak, komponujący się z potrawami mięsnymi.
Podstawą sosu jest obrana, wypestkowana, pokrojona w kostkę i ugotowana dynia, z pomidorowo-warzywnym przecierem, z dodatkiem przypraw i ziół. Dzięki pasteryzacji sos może być przechowywany dłużej. Można go używać zamiast keczupu. Najczęściej podawany jest do wędlin, kanapek, potraw mięsno-makaronowych oraz kurczaka z ryżem.
Wiele gospodyń nauczyło się go wytwarzać. Przekazywały więc recepturę kolejnym pokoleniom. Dziś możemy mówić o swoistej tradycji, która na dobre zakorzeniła się w regionalnej świadomości kulinarnej. Sos dyniowo-ziołowy stał się najbardziej rozpoznawalnym dodatkiem do potraw w okolicy. Stanowi swoisty element dziedzictwa kulinarnego Czernic Borowych. Podczas wielu lokalnych wydarzeń, festynów czy dożynek serwowane są dania mięsne właśnie z tym sosem.