Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

4.05.2024

Warzywa i owoce

Syrop malinowy okienny

Syrop malinowy okienny Autor: Fot. arch. UMWM

Syrop malinowy okienny to słodko-winny syrop z malin i cukru wytwarzany w powiecie grójeckim w województwie mazowieckim.

Urozmaicona rzeźba terenu z morenowymi pagórkami i dolinami rzecznymi, lekkie ziemie oraz szczególny mikroklimat wpływają na wysoką zawartość cukru w tutejszych malinach.

Maliny na Mazowszu rosły naturalnie w lasach i na łąkach oraz jako w przydomowych ogródkach. Na początku XX wieku maliny z grójeckich sadów były sprzedawane na warszawskich jarmarkach. W latach 40. XX wieku dzieci chodziły zbierać maliny do lasu. W gminie Pniewy profesjonalną uprawą malin zaczęto się zajmować w latach 70. XX wieku.

Przygotowywanie soku z malin zawsze było popularne w tym regionie. Nadmiar malin był wykorzystywany do robienia syropu okiennego, który był wykorzystywany zimą. Maliny były zasypane cukrem i stawiane w słoju na parapecie. Ten proces powielany jest do dziś.

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Agnieszka Kalińska (RW)

Data wytworzenia: 27.10.2023

Opublikował w BIP: Monika Gontarczyk

Data opublikowania: 27.10.2023 13:46

Ostatnio zaktualizował: Monika Gontarczyk

Data ostatniej aktualizacji: 27.10.2023 13:46

Liczba wyświetleń: 63

Data opublikowania: 27.10.2023 13:46


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony