Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

2.05.2024

Gotowe dania i potrawy

Kapusta z grochem z Radziwiłłowa

Kapusta z grochem z Radziwiłłowa. Autor: fot. arch. UMWM

Radziwiłłów Mazowiecki to wieś znajdująca się w gminie Puszcza Mariańska w województwie mazowieckim. Historycznie, tereny te należały do rodu Radziwiłłów, który zamieszkiwał znajdujący się w leżącym nieopodal Nieborowie dwór.

W regionie tym tradycyjnie uprawiano warzywa, głównie kapustę, marchew, ziemniaki, cebulę oraz groch. W Radziwiłłowie Mazowieckim kiszoną kapustę spożywano przez cały okres jesienno-zimowy, na surowo bądź gotowaną z różnymi dodatkami, np. z grochem. Groch podobnie jak kapusta, stanowił podstawę wyżywienia, nie tylko dla ludności wiejskiej.

W regionie Radziwiłłowa Mazowieckiego kapustę kiszono jesienią, wykorzystując do tego dębowe beczki, które kilka dni wcześniej wyparzano i suszono. Poszatkowaną kapustę układano w beczce, przysypując kolejne warstwy solą.

„W suche beczki położyć na spód i dookoła suchych liści obranych z kapusty, potem układać poszatkowaną kapustę, przesypując ją warstwami soli, dodając pokrajaną marchew” – M. Norkowska „Spiżarnia i zapasy zimowe”, Warszawa, 1911 r.

Ukiszoną kapustę gotowano do miękkości. W osobnych garnkach gotowano groch oraz ziemniaki. Ugotowany groch, przecierano i podduszano z wcześniej podsmażoną na maśle klarowanym, cebulą.

„Groch dobrze ugotowany wyłożyć na durszlak i przetrzeć wałkiem; zasmażyć w rondlu na rumiano masła lub słoniny z drobno usiekaną cebulką, włożyć w to groch, wlać dwie łyżki rosołu i poddusić, dobrze mieszając (…)” – J. Izdebska „Polska kuchnia i spiżarnia”, Warszawa, 1905 r.

Ugotowaną kapustę łączono z grochem oraz ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami, a całość doprawiano do smaku solą oraz pieprzem.

Kapusta z grochem z Radziwiłłowa sporządzana według tradycyjnej receptury, wyłącznie z naturalnych surowców pochodzących z okolicznych gospodarstw jest potrawą smaczną oraz sycącą, charakteryzującą się wyjątkowym aromatem.

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (RW)

Data wytworzenia: 07.11.2023

Opublikował w BIP: Tomasz Targoński

Data opublikowania: 07.11.2023 14:41

Ostatnio zaktualizował: Tomasz Targoński

Data ostatniej aktualizacji: 07.11.2023 14:41

Liczba wyświetleń: 57

Data opublikowania: 07.11.2023 14:41


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony