Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Herb Województwa Mazowieckiego
Herb Województwa Mazowieckiego i napis Samorząd Województwa Mazowieckiego
Okolicznościowe logo Mazowsza z okazji 25-lecia
Logo Biuletynu Informacji Publicznej

28.04.2024

Napoje alkoholowe i bezalkoholowe

Nalewka staropolska na pędach sosny z Łomianek

Dwa kieliszki z nalewką. Obok gałązka sosny i lampion Autor: fot. arch. UMWM

Nalewki alkoholowe sporządzano z różnych owoców, kwiatów oraz ziół. Istniało wiele przepisów i receptur przyrządzania nalewek. Za niezwykle smaczną i zdrową uważano nalewkę na pędach sosny.

Wszystko zaczynało się wiosną...

Wiosną, w maju zbierano pędy sosny, odpowiednio duże, ale nie za bardzo przerośnięte. Krojono je w kawałki i układano warstwami w gąsiorze. Każdą warstwę posypywano cukrem. Niekiedy do smaku dodawano zielone szyszki sosny. Napełniony gąsior stawiano na słońcu, codziennie go obracając, tak aby słońce równomiernie nagrzewało jego całą zawartość. Gąsior z syropem sosnowym trzymano na słońcu aż do września.

We wrześniu powstały syrop odlewano i przecedzano przez sito. Pozostałe pędy sosny, oddzielone od syropu, zalewano alkoholem 40 – 50% i odstawiano na jakiś czas. Zawartość gąsiora mieszano codziennie i często próbowano, aby uzyskać właściwy smak – niezbyt intensywny, ale i nie za słaby. Uchwyciwszy ten właściwy moment, wyciskano go w płóciennym worku, a później na prasie.

Trzy lata leżakowania

Do uzyskanej nalewki dodawano powstały wcześniej syrop sosnowy i odstawiano na około 3 lata. Po tym czasie kiedy uznano, że nalewka jest już gotowa, filtrowano i przelewano do butelek. Jednym z kluczowych etapów przy wytwarzaniu nalewki jest odpowiedni moment zebrania pędów sosny – nie za wcześnie, kiedy soki jeszcze nie krążą i nie za późno, aby pędy nie zdrewniały. Ważny jest również teren, z którego pozyskiwane są pędy. Do wyrobu nalewek staropolskich z Łomianek pędy sosny czarnej zrywane są z lasów pobrzeża Wisły w rejonie Mazowsza. Umiejętność wytwarzania nalewek wysokiej jakości, to nie tylko receptury i sposoby przekazywane z pokolenia na pokolenie, ale również praktyka i doświadczenie w tej dziedzinie.

 

Podmiot udostępniający: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie

Wytworzył: Agnieszka Kalińska (RW)

Data wytworzenia: 27.11.2023

Opublikował w BIP: Urszula Sabak

Data opublikowania: 27.11.2023 13:22

Ostatnio zaktualizował: Urszula Sabak

Data ostatniej aktualizacji: 27.11.2023 13:22

Liczba wyświetleń: 51

Data opublikowania: 27.11.2023 13:22


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony