Informacje prasowe

Najlepsze fotografie kulinarne nagrodzone

DSC_0891.JPG Autor: Michał Słaby

Wędzona słonina chłopska, jaja z Radziwiłłowa, sójka głowaczowska czy kaczka z jabłkami z chojnowskiego dworu – autorzy zdjęć przedstawiających te regionalne specjały to jedni z laureatów tegorocznego Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Podczas uroczystej gali marszałek Adam Struzik wręczył 28 zwycięzcom nagrody i wyróżnienia. Do tegorocznej edycji zgłoszono 153 zdjęcia.

W konkursie mogli wziąć udział zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, osoby mieszkające na Mazowszu. Nabór zdjęć prac odbywa się w dwóch kategoriach: „Lista Produktów Tradycyjnych” i „Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”. Głównym celem konkursu jest upowszechnianie wiedzy z zakresu produktów tradycyjnych i lokalnych, zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej wśród uczestników oraz zachęta do lepszego poznania tradycji kulinarnych regionu Mazowsza.

– Tradycyjne potrawy są nie tylko smaczne, ale mogą być wdzięcznym obiektem fotografii, o czym świadczy rosnące co roku zainteresowanie konkursem organizowanym przez samorząd Mazowsza. W tym roku miłośnicy fotografii i kulinariów przesłali 153 zdjęcia. Kapituła konkursu miała trudny orzech do zgryzienia wybierając te najpiękniejsze i najciekawsze. Pod uwagę brane były walory artystyczne fotografii, pomysłowość przedstawienia produktu, poprawność techniczna, kompozycja, ale także spójność z tradycją i kulturą Mazowsza – tłumaczy marszałek Adam Struzik.

W tegorocznej, szóstej już, edycji konkursu pula nagród wyniosła łącznie 40 tys. zł. Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe w postaci wysokiej klasy przenośnych dysków twardych SSD oraz kart pamięci.

Zwycięzcami w VI edycji konkursu fotograficznego „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali:

Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych

Podkategoria: Produkty nieprzetworzone

1 miejsce: Agnieszka Kukieła z Warszawy za zdjęcie przedstawiające Jaja z Radziwiłłowa;

2 miejsce: Agnieszka Szymborska z miejscowości Malanowo Stare (pow. sierpecki) za zdjęcie Miodu Mariańskiego;

3 miejsce: Weronika Brzezińska z Warszawy za zdjęcie przedstawiające Jaja z Radziwiłłowa.

Podkategoria: Produkty przetworzone

1 miejsce: Grażyna Gregorczyk z Kozienic za zdjęcie Ciastka WZ;

2 miejsce: Iwona Soroka z miejscowości Świniarów (pow. łosicki) za zdjęcie Oleju Rzepakowego;

3 miejsce: Dominik Orłowski z Warszawy za zdjęcie Bułek Drożdżowych Jagodzianek.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Agnieszka Brzegowska z Kozienic za zdjęcie Kozienickich ogórków kiszonych;
  • Urszula Sobieszek z Piastowa (pow. pruszkowski) za zdjęcie Ogórków Kiszonych z liściem dębu.

Podkategoria: Potrawy

1 miejsce: Tomasz Róg z Warszawy za zdjęcie Sójki Głowaczowskiej;

2 miejsce: Aleksandra Wiertel z Warszawy za zdjęcie Marchewianki;

3 miejsce: Paweł Ochman z Warszawy za zdjęcie Sójki Głowaczowskiej.

Wyróżnienia otrzymują:

  • Aleksandra Grzebisz z miejscowości Kisielany Kuce (pow. siedlecki) za zdjęcie przedstawiające Pierogi z jagodami z Myszyńca;
  • Marta Bukowska z Przasnysza za zdjęcie Kaczki z jabłkami z chojnowskiego dworu.

Podkategoria: Napoje

1 miejsce: Piotr Tejs z Mławy za zdjęcie Piwa z Ciechanowa;

2 miejsce: Maciej Lewandowski z Warszawy za zdjęcie Tłoczonego soku jabłkowego z doliny Radomki;

3 miejsce: Izabela Wasilijew z Warszawy za zdjęcie Kompotu z jabłek z Radziwiłłowa.

Kategoria: Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego

Podkategoria: Produkty nieprzetworzone

1 miejsce: Dominika Robaszkiewicz z Warszawy za zdjęcie Miodu ze spadzi iglastej;

2 miejsce: Iza Grzelak z miejscowości Żuki (pow. sierpecki) za zdjęcie Miodu wierzbowo-mniszkowego;

3 miejsce: Anna Szpura ze Starej Kornicy (pow. łosicki) za zdjęcie Miodu wielokwiatowego łąkowego z Kornicy.

Wyróżnienie otrzymała Wiktoria Warowna za zdjęcie Miodu wielokwiatowego Wesoła Pszczółka

Podkategoria: Produkty przetworzone

1 miejsce: Olga Zaboklicka z Jaczewa (pow. płocki) za zdjęcie Szarlotki;

2 miejsce: Aneta Warowna z miejscowości Ruda (pow. garwoliński) za zdjęcie Szarlotki;

3 miejsce: Wiktoria Rębalska z Kozienic za zdjęcie Wędzonej Słoniny Chłopskiej.

Wyróżnienia otrzymali:

  • Julia Brzegowska z Kozienic za zdjęcie Syropu z Pigwowca;
  • Rafał Bąk z miejscowości Zdziczów (pow. kozienicki) za zdjęcie Kiełbasy Kruchej.

Podkategoria: Napoje

1 miejsce otrzymuje: Angelika Więckowska z Mławy za zdjęcie Nalewki Malinowej;

2 miejsce otrzymuje: Agnieszka Wieremiejuk z Turowa (pow. przasnyski) za zdjęcie Cydru Lodowego;

3 miejsce otrzymuje: Dariusz Budyta z Warszawy za zdjęcie Piwa Ciechan Miodowe.

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego,
tel. 22 59 07 602, kom. 510 591 974,
e-mail: rzecznik@mazovia.pl

Załączniki:


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony