Konkursy

Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

Pierogi w misce Autor: fot. Michał Lech / pixabay.com
Data publikacji 2023-05-30
Tytuł/nazwa konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów
Rodzaj konkursu z nagrodami Konkursy kulinarne
Grupa docelowa mieszkańcy Mazowsza
Rok 2023
Edycja 22
Data zakończenia naboru w konkursie 2023-04-28

Samorząd Województwa Mazowieckiego rozstrzygnął XXII edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

Rozstrzygnięcie XXII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów

Wojewódzki etap konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów został przeprowadzony 27 maja 2023 r. na targowisku miejskim w Grójcu podczas Święta Kwitnących Jabłoni. Na XXII edycję Konkursu, przyjechali producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza. Jak co roku finał regionalny Konkursu na najlepszą potrawę i na najlepszy produkt żywnościowy został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego.

Wyniki konkursu

W kategorii Produkt wpłynęło 45 zgłoszeń, a w kategorii Potrawa zakwalifikowano 5 drużyn.

Komisja nagrodziła 12 produktów i przyznała 7 wyróżnień w poniższych kategoriach:

Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego – zwycięzcy:

  • ozory w galarecie z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski, gmina Karniewo, powiat makowski;
  • schab dojrzewający ze świni złotnickiej od Pana Krzysztofa Kowalskiego, gmina Nasielsk, powiat nowodworski;

Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego – wyróżnienia:

  • baleron wędzony dymem czereśniowym z Koła Gospodyń Wiejskich w Klaskach „Czerwone Korale”, gmina Pokrzywnica, powiat pułtuski;
  • ser wędzony podpuszczkowy z czarnuszką z mleka krowiego od Pani Anny Zaboklickiej, gmina Korytnica, powiat węgrowski;

Produkt regionalny pochodzenia roślinnego – zwycięzcy:

  • syropek z owoców czarnego bzu od Pani Anny Gogół, gmina Teresin, powiat sochaczewski;
  • kiszone ogórki niepasteryzowane od Pani Barbary Szymańczak, gmina Pniewy; powiat grójecki;
  • mąka Nadbużańska pszenna typ 550 „Jasna” z firmy EKOOAZA Młyny Wodne Sp. z o. o., gmina Korczew, powiat siedlecki;
  • zawstydzony chlebek z Koła Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, gmina Platerów, powiat łosicki;
  • ziołowe ciasteczka z Koła Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku, gmina Górzno, powiat garwoliński;

Produkt regionalny pochodzenia roślinnego – wyróżnienia:

  • klapsa marynowana z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, gmina Łosice, powiat łosicki;
  • czosnek marynowany w oleju lnianym i ziołach od Pani Iwony Kowalskiej, gmina Nasielsk, powiat nowodworski;

Napój regionalny – zwycięzcy:

  • podpiwek po kurpiowsku z Koła Gospodyń Wiejskich w Klaskach „Czerwone Korale”, gmina Pokrzywnica, powiat pułtuski;
  • nalewka z kwiatów czarnego bzu z Koła Gospodyń Wiejskich w Świniarowie, gmina Łosice, powiat łosicki;
  • cydr boleściański z Koła Gospodyń Wiejskich „Boleściaki” w Bolestach, gmina Olszanka, powiat łosicki;

Napój regionalny – wyróżnienia:

  • nalewka z cytryńca chińskiego na miodzie akacjowym z Koła Gospodyń Wiejskich w Goszczynie, gmina Goszczyn, powiat grójecki;
  • syrop z pędów sosny od Pana Daniela Siemiątkowskiego, gmina Pniewy; powiat grójecki;

Inny produkt regionalny – zwycięzcy:

  • babka pomarańczowa od Pani Ireny Jóźwiaczuk, gmina Łosice, powiat łosicki;
  • ocet miętowy od Pani Haliny Gontarz, gmina Liw, powiat węgrowski.

Inny produkt regionalny – wyróżnienie:

  • pączki z ziemniaków z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, gmina Łosice, powiat łosicki.

W kategorii gastronomia zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Ruskowie „Ruskowianki”, które przygotowało szczawiankę z łyżakami oraz nadbużański zawijaniec.

II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki" w Goździku, za rosół z kołdunami oraz karkówka chłopska z kaszą, sosem grzybowym i puree z buraka.

III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Klaskach „Czerwone Korale” za zapiekany kociołek ziemniaczany z bluszczykiem kurdybankiem oraz szpuk z tartymi ziemniakami i ozorami w sosie chrzanowym.

Na wyróżnienia w kategorii gastronomicznej zasłużyły:

  • Koła Gospodyń Wiejskich w Świniarowie za krupnik z kurkami oraz kotlety z kaszy gryczanej z grzybami suszonymi polane sosem grzybowym;
  • Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach za barszczyk z maślakami oraz ryczołki niemojskie.

Dodatkowo Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022”:

  • w kategorii produktowej: słoninę z przyzuchą, mąkę nadbużańska pszenną typ 550 „Jasna”, żywy ocet czereśniowy;
  • w kategorii gastronomia: szczawiankę z łyżakami oraz nadbużański zawijaniec.

Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze. Również tegoroczna edycja konkursu doskonale się do tego przyczyniła.

Nagrody laureatom wręczyli:  Leszek Przybytniak - Przewodniczący Sejmikowej Komisji Rolnictwa i Terenów Wiejskich, Radny Województwa Mazowieckiego; Dariusz Gwiazda – Burmistrz Gminy i Miasta Grójec; Monika Woźniak - Dyrektor Grójeckiego Ośrodka Kultury.

Idea i zasady konkursu

Konkurs służy identyfikacji produktów regionalnych oraz gromadzeniu wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych. Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.

Konkurs przebiega w dwóch etapach. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Jego zwieńczeniem jest wręczenie laureatom Perły podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu. Szeroka formuła pozwala na udział w konkursie w następujących kategoriach:

  • produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
  • produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
  • napoje regionalne,
  • inne produkty regionalne,
  • część gastronomiczna.

Regulaminy określające zasady uczestnictwa w Konkursie na najlepszy produkt lub potrawę oraz Karty zgłoszeniowe znajdą Państwo na stronie internetowej Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego . 

Zainteresowanych Konkursem prosimy o nadsyłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego:

  • pocztą elektroniczną na adres mailowy: wydzialrolnictwa@mazovia.pl lub 
  • pocztową tradycyjną na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.

Zgłoszenia można nadsyłać do 28 kwietnia 2023 r.

W przypadku pytań prosimy o kontakt z Departamentem Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerem telefonu: (22) 59 79 352 bądź drogą elektroniczną na adres: agnieszka.kalinska@mazovia.pl

Załączniki:


UWAGA
Informacje opublikowane przed 1 stycznia 2021 r. dostępne są na stronie archiwum.mazovia.pl

Powrót na początek strony